7 دلیل شاتون زدن موتور خودرو
شاتون در موتور خودرو یکی از قطعات مهم است که وظیفه انتقال حرکت پیستون به میل لنگ را برعهده دارد. این قطعه به شکل یک میله فلزی با طول متغیر و دو سر مسطح طراحی شده است. عوامل مختلفی میتوانند باعث خرابی یا به اصطلاح شاتون زدن، این قطعه شوند. در ادامه 7 دلیل شاتون زدن و راه حل رفع این مشکل را بررسی خواهیم کرد.
شاتون چیست و چه وظیفه ای دارد؟
شاتون یکی از قطعات موتوری خودرو است، در یک سر خود به پیستون و در سر دیگر به میل لنگ متصل میشود. وظیفه اصلی شاتون در موتور خودرو، انتقال حرکت پیستون به میل لنگ است. هنگامی که پیستون در سیلندر به سمت بالا حرکت میکند، شاتون نیز به سمت بالا حرکت میکند و باعث چرخش میل لنگ میشود. همچنین، شاتون به عنوان یکی از قطعات مهم در تعادل و استحکام ساختار موتور نقش دارد. اگر این قطعه دچار خرابی شود، ممکن است باعث شاتون زدن موتور شود و به قطعات دیگر موتور آسیب برساند. بنابراین، نگهداری و تعویض به موقع شاتون در موتور خودرو از اهمیت بالایی برخوردار است.
انواع شاتون موتور
در خودروهای دارای موتور پیستونی، شاتونها به سه صورت طراحی شدهاند که به شرح زیر هستند.
1.شاتون لولایی
شاتون لولایی به حالتی رو به روی یکدیگر قرار میگیرند که به واسطه این قرار گیری، یکی از شاتونها بر روی میل لنگ و دیگری به وسیله پین به بدنه شاتون اول متصل شود.
2.شاتون موازی
شاتون موازی بر روی میل لنگ بسته میشود. هر شاتون دارای یاتاقان متحرک میباشد.
4.شاتون ضربدری
شاتون ضربدری برای سیلندرهایی که رو به رو یکدیگر قرار دارند، بر روی میل لنگ سوار میشوند. تفاوت شاتونها در این مدل در قرار گیری یاتاقان متحرک است. یاتاقان متحرک یکی از شاتون ها روی شاتون رو به رویی قرار میگیرد و یاتاقان متحرک شاتون دوم روی میل لنگ بسته میشود.
بیشتر بخوانید: 9 دلیل بریدن سوپاپ خودرو
همچنین ساختار شاتون ضربدری متفاوت است. شاتون اول انتهای باریکتری از حالت معمول دارد و شاتون دیگر دارای انتهای 2 شاخه میباشد.
جنس شاتون از چیست؟
شاتون ها با استفاده از مواد مختلفی ساخته میشوند. برخی از جنسهای شاتون موتور عبارتند از:
1.شاتون فولادی
این نوع شاتون از فولاد با کیفیت بالا ساخته شده است و در خودروهایی با موتور قدرتمند و پرتوان استفاده میشود. این نوع شاتون نسبت به شاتونهای معمولی، مقاومت بیشتری در برابر فشار و نیروهای گردشی دارد.
2.شاتون موتور آلومینیومی
این نوع شاتون که طرفدار بیشتری هم دارد، از آلیاژ آلومینیوم ساخته شده است. برای موتورهای با وزن کم و سرعت پایین مانند خودروهای شهری مناسب است.
البته هر نوع شاتون موتور دارای ویژگیهای خاص خود است و بسته به نوع موتور و نیاز آن، انتخاب میشود.
بیشتر بخوانید: معایب تراش میل لنگ چیست؟
7 دلیل شاتون زدن موتور
شاتون زدن موتور یا همان خرابی شاتون به عوامل مختلفی بستگی دارد. دلیل اصلی آن افزایش اصطکاک بین شاتون و میل لنگ و گژن پین است. عواملی که در به وجود آمدن این اصطکاک و فشار موثر هستند، شامل موارد زیر میباشند.
1.فرسودگی
هر قطعه موتور دارای عمر مفیدی و میزان استفاده است که پس از گذشت آن دچار فرسودگی میشود.هر گونه شکستگی، ترک، دفرمگی و خوردگی بر روی شاتون با مرور زمان باعث میشود تا این قطعه نتوان به خوبی به وظیفه خود عمل کند و موتور دچار شاتون زدن، شود.
2.عدم توجه به روغن موتور
عدم تعویض به موقعه روغن میتواند باعث کاهش کیفیت روغن و نبود روغن لازم بین یاتاقان و میل لنگ شود. در نتیجه این عامل باعث ایجاد فشار بیشتر بر روی شاتون و دلیل شاتون زدن، باشد.
3.نصب نادرست شاتون
نصب شاتون در زمان تعویض یک عامل مهم دیگر شاتون زدن خودرو است. اگر قطعه در سر جای مناسب خود قرار نگیر، باعث فشار بیشتر در زمان کار بر روی شاتون و در نتیجه خرابی آن میشود.
4.استفاده از شاتون بیکیفیت
خرید لوازم یدکی اصل و با کیفیت یکی از نکات مهم در سلامت و کاهش هزینههای خودرو است. استفاده از لوازم یدکی با کیفیت پایین یکی دیگر از عوامل خرابی و شاتون زدن موتور خودرو میباشد.
5.ورود آب به محفظه پیستون
نفوذ آب به درون محفظه پیستون باعث ضربه خوردن سر شاتون و به مرور زمان دفرمگی و تغییر شکل در ظاهر شاتون میشود. این عامل در زمانی که خودرو از منطقه آب گرفته عبور کند، اتفاق میافتد.
6.خرابی پین
یکی دیگر از عوامل شاتون زدن، خرابی پین است. اگر پین خراب شود یا از قطعه معیوب استفاده کنید، در طول زمان باعث خوردگی و خرابی شاتون میشود.
7.تصادفات سنگین
در تصادفات سنگین که به جلوی خودرو ضربه وارد میشود، باعث وارد شدن ضربه به شاتون و در نتیجه شکستن یا خرابی این قطعه شود.
بیشتر بخوانید:علائم خرابی پیستون چیست؟
در نتیجه شما با دانستن این نکات، میتوانید خرابی قطعه را تشخیص دهید و برای تعویض آن اقدام نمایید.
علائم شاتون زدن موتور چیست؟
- صدای غیرعادی: در صورتی خرابی شاتون ممکن است صدای غیرعادی و ناهمواری در موتور شنیده شود. این صدا بصورت یکنواخت حتی در زمانی که خودرو روشن و در حالت توقف است، شنیده میشود.
- لرزش: در صورتی که شاتون خراب باشد، ممکن است لرزش و ناهماهنگی در حرکت موتور احساس شود.
- کاهش قدرت: در صورت خرابی شاتون، قدرت موتور کاهش مییابد و احتمال افت فشار روغن نیز وجود دارد.
- افزایش مصرف سوخت: در صورتی که شاتون خراب باشد، مصرف سوخت افزایش مییابد و عملکرد خودرو نیز کاهش مییابد.
- خمیدگی و تغییر شکل شاتون: در صورت مشاهده هر گونه تغییر در ظاهر شاتون، یکی از عوامل نشان دهنده خرابی این قطعه است.
اگر به هر یک از علائم فوق در موتور خودرو خود برخورد کردید، بهتر است به یک تعمیرکار مجرب مراجعه کنید تا شاتون ماشین شما را تعویض نماید.
سخن پایانی
در این مقاله به 7 دلیل شاتون زدن موتور خودرو پرداختیم. در صورت هر گونه خرابی در شاتون بهتر است نسبت به تعویض این قطعه اقدام نمایید. همچین در زمان تعویض توجه داشته باشید تا قطعه باکیفیت و مناسب خودروی خود را خریداری نمایید. وندایدک ارائه دهنده انواع شاتون خودرو، کیفیت قطعات لوازم یدکی خود را تضمین میکند و شما به راحتی میتوانید از طریق سایت وندا یدک ما و یا شماره 09124176365 سفارشتان را ثبت نمایید.
بدون دیدگاه